Gewichtsconsulent

Kinderen groeien tegenwoordig op in een wereld waarin het lastig is om lichamelijk voldoende actief te blijven en een verantwoorde voedingskeuze niet altijd vanzelfsprekend is. De bekende gevolgen hiervan zijn overgewicht, obesitas of andere welvaartsziektes. In Nederland is er momenteel een trend zichtbaar waarbij veel mensen meningen en adviezen geven over het aanleren van een gezondere leefstijl, en het voedingspatroon dat hierbij past. Zowel ouders als scholen vinden het soms lastig om in deze wirwar een bewuste keuze te maken. Om dit soort vraagstukken binnen de praktijk te beantwoorden heeft KLIM zich verbreed middels de specialisatie gewichtsconsulent.


Wat doet een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent begeleidt cliënten met vragen over gewichtsproblemen naar een gezonder voedingspatroon, en gaat hierbij uit van de algemene richtlijnen “gezonde voeding” die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Het aanpassen van leefstijl kost tijd. Daarom biedt KLIM stapsgewijze begeleiding. Dit zijn vaak langere trajecten waarin motiveren en coaching centraal staan.

Binnen een traject komen meerdere thema’s aan bod, onder andere:

  • Leren lezen van verpakkingen/productinformatie.
  • Werking van spijsvertering en de stofwisseling
  • Voorlichting over de verschillende voedingsstoffen: vetten/koolhydraten/eiwitten, etc.
  • Variatie in eetpatroon
  • Tussendoortjes

Kinderen met obesitas worden voor dieetadvisering terugverwezen naar de huisarts en/of obesitaspoli, gezien de intensievere begeleiding die ze nodig hebben.